Institutionen för fysik och astronomi

Hur kan universum vara 93 miljarder ljusår brett om det "bara" är 13,8 miljarder år?

2017-09-27

Jag har förstått det som att det observerbara universumet är 13.8 miljarder år gammalt. Och att i diameter så skulle de mätas ut till 93 miljarden ljus år. Så min fråga är, hur kan det vara 93 miljarder ljusår brett om vi samtidigt säger att det "bara" är 13,8 miljarder år gammalt ? Hur kan ljuset ha hunnit att färdas i 93 miljarder år på 13,8 miljarder år?

Frågan ställdes 2017-09-27 av Jesper, 23 år.

Ja, det observerbara universum har en diameter på omkring 93 miljarder ljusår (dvs avståndet till de mest avlägsna objekt vi kan se är ungefär hälften av detta, dvs ungefär 47 miljarder ljusår).

Anledningen till att detta tal är större än universums ålder (på omkring 13.8 miljarder år, säg 14 för enkelhetens skull) är att universum expanderar. Så om vi tänker oss att ljus sändes ut från ett objekt för ca. 14 miljarder år sedan, så har ljuset färdats (endast) 14 miljarder ljusår, men under dessa 14 miljarder år har universum växt, och avståndet till objektet som sände ut ljuset har därför blivit större (I detta fallet ca 47 miljarder ljusår).

Frågan besvarades av Christian Binggeli, doktorand vid avdelningen för astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Fler frågor

Ställ en fråga till forskare i fysik och astronomi

Har du en fråga om astronomi eller fysik så kan du ställa den till våra forskare, som svarar på dem i mån av tid. Forskarna har tyvärr inte möjlighet att svara på skoluppgifter.

Ett urval av frågorna besvaras och presenteras sedan på sidan.


captcha

* = Obligatoriska fält