Skola och samhälle

Institutionen för fysik och astronomi samverkar med olika samhällsfunktioner genom att till exempel organisera studiebesök och visningar, delta i olika expertgrupper samt genom att utföra uppdragsforskning och -utbildning (se länkar till vänster).

Läs mer om institutionens verksamhet i vår folder (länk till vänster).

Vi samarbetar med Förbundet Unga Forskare och erbjuder projekt för gymnasieelever som är intresserade av forskning. De projekt vi för tillfället erbjuder finner ni i projektbanken.

INBJUDAN TILL MÄSTARKLASS

En dag om det stora partikelexperimentet på CERN

Förra året var ett exceptionellt lyckat år för partikelfysikforskningen med ett helt år av insamling av data från den stora partikelkollideraren LHC vid det europeiska forskningslaboratoriet för partikelfysik CERN. Kanske
har man sett de första tecknen av Higgspartikeln som gäckat forskarna in årtionden. Vi vill därför inbjuda gymnasieelever till en spännande mästarklass den 13 mars 2012 (vi träffas i Ångströmlaboratoriets reception kl. 8.50) där vi kommer att berätta om modern fysik, elementarpartiklar och om hur man studerar universums minsta beståndsdelar samt även utföra ett experiment där vi analysera fysikdata från CERN. Mätningen som vi kommer att göra är att bestämma protonens minsta beståndsdelar genom att undersöka produktion av den tunga W-bosonen vid LHC.

Dagen hålls simultant med fem andra städer i Europa och vi har därför möjlighet att avsluta dagen med att diskutera resultatet från vårt experiment med de andra grupperna (Orsay [F], Bologna [I], Geneva [CH], Mainz [D]). Detta möte sker genom en videokonferens (på engelska) som leds av CERN. Videokonferensen är planerad att starta 16:00 och därför räknar vi inte med att alla studenter har möjlighet att närvara i videokonferensen. Vi hoppas dock att en del studenter kan stanna till 17.00. Vi bjuder självfallet deltagarna på lunch och förfriskning under dagen.

Frågor om arrangemanget och anmälningar skickas till Richard Brenner, telefon: 018-4717616.

Frågelådan

Möjligheten att ställa frågor är tyvärr avstängd på obestämd tid. Anledningen är alltför stora mängder spam som har gjort det ohållbart att driva den vidare.

Det går dock fortfarande att läsa de gamla frågorna med svar.

Se: frågelådan.

Aktuella seminarier

Galaxies and binary supermassive black holes

Föreläsare:
Martin Gaskell
Institution:
Department of Astronomy and Astrophysics, University of California at Santa Cruz, Santa Cruz, California, USA
Tid:
2015-01-27 11:15 - 12:00
Plats:
Häggsalen
Typ:
Department wide

We now realized that every galaxy with a stellar mass comparable to or greater than that of the Milky Way harbors at least one supermassive black hole and that the properties of a galaxy are related to the mass of its central black hole. The binding energy of a supermassive black hole greatly exceeds that of its host galaxy and the energy liberated by supermassive black holes exceeds the energy liberated through nuclear reactions in stars. Since the pioneering work of Holmberg in the 1940s it has been recognized that encounters between galaxies lead to mergers. Because galaxies contain black holes, mergers of galaxies must lead to the formation of binary supermassive black holes.