Institutionen för fysik och astronomi

Alumner vid institutionen för fysik och astronomi

Nitzan Cohen

Nitzan Cohen

Nitzan Cohen, född 1987, började studera på kandidatprogrammet i fysik med inriktning meteorologi 2008 och läste därefter masterprogrammet i meteorologi.  

Idag bor och arbetar han i Stockholm som prognosmeteorolog, dels på Sveriges Television, och dels på väderföretaget Foreca. Han började arbeta med TV-meteorolog redan sommaren 2013, då han fick ett sommarvikariat på TV4.

Varför valde du att studera fysik?

Jag hade först tänkt bli pilot, eller flygledare. Det var så jag fick upp ögonen för meteorologi och började därför studera fysik.

Vad var det mest intressanta/roliga med din utbildning?

Det mest intressanta var nog när vi började komma in på fysiken bakom meteorologin och börja nosa på mer praktiska bitar gällande själva vädret och väderprognoser. 

Vad var det mest utmanande/svåraste med din utbildning?

Det svåraste var egentligen att komma igång med själva studerandet i början, eftersom nivån var så mycket högre än tidigare. Vissa har mer talang än andra och hittar sin studieteknik på en gång, andra måste lägga ner mer tid innan det börjar flyta på. 

Hur hamnade du på Sveriges Television och Foreca?

På Sveriges Television hamnade jag sommaren 2014 när jag fick ett sommarvikariat där som TV-meteorolog och har blivit kvar ungefär på halvtid. Hösten 2014 fick jag en deltidstjänst som prognosmeteorolog på väderföretaget Foreca, vilket blev en perfekt kombination med jobbet på Sveriges Television.

Hur använder du dina kunskaper i fysik i ditt nuvarande arbete?

Det är främst delar av atmosfärsfysik och atmosfärens dynamik jag måste använda emellanåt i arbetet som prognosmeteorolog. 

Camilla Thulin
(2017-02-14)