Forskarprofiler
Maja Olvegård
Kalla magneter är miljövänliga, energisnåla och supraledande magneter som kan användas vid stora forskningsanläggningar, men också inom medicin och andra områden. För att lyckas tillverka dem krävs samarbete mellan forskare och industrin. Maja Olvegård, forskare i fysik, leder ett samverkansprojekt i samarbete mellan Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och högteknologiska företag i Småland.

Ane Håkansson
Intresset för kärnkraft ökar i Sverige, vid sidan av en storsatsning på förnybar elproduktion i landet. Ane Håkansson är professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet. Han har känt hur opinionen svängt, både bland allmänheten och politiker. Medan hans forskning främst riktar in sig på säkerhetsaspekten kring kärnkraft, så fortsätter utvecklingen mot att skapa små modulära kärnkraftverk som återanvänder redan använt kärnbränsle.

Olof Karis
Redan som liten funderade han över varför stenar såg ut som de gjorde och ville bli geofysiker. I tonåren trodde han att han skulle bli teoretisk fysiker. Sedan den 1 september 2015 är Olof Karis, eller Charlie som han kallas, prefekt för institutionen för fysik och astronomi.

Susanne Mirbt
Susanne Mirbts mål är att hennes studenter ska tycka att matematiken är självklar. Hon kan med mer fog än de flesta säga att hon faktiskt lyckas. 2012 fick hon Uppsala universitets pedagogiska pris för sin enastående förmåga att få färska studenter förstå matematik.

Peter Oppeneer
Hur går man till väga för att förklara eller förutsäga ovanliga egenskaper hos olika material? Fysikern Peter Oppeneer använder ekvationer för nya avslöjanden om den minsta gemensamma nämnaren i alla material: elektronen.

Ulf Danielsson
Ulf Danielsson medverkar i avsnitt 20 av Uppsala universitets forskarpodd. ”De stora frågorna”, svarar Ulf Danielsson, professor i teoretisk filosofi, när han får frågan om vad han forskar på. Det handlar om fysiken som gör det möjligt för oss att överhuvudtaget existera: Gravitation, strängteori och mörk energi. Allt detta obegripliga och fascinerande berättar Ulf Danielsson om i det här avsnittet av Forskarpodden. Häng med på en hisnande resa!

Olga Botner
Olga Botner, professor i fysik, var en av de Uppsalaforskare som var med och utsåg Nobelpristagare – en chans att lära sig mer om andras forskningsfält och gå på djupet i sitt eget. Den egna forskningen handlar om partiklar från rymden som har hittats djupt nere i Sydpolens is.

Eric Stempels
Eric Stempels medverkade i avsnitt 3 av Uppsala universitets forskarpodd. Eric Stempels är Uppsala-astronomen som letar liv i rymden med hjälp av stjärnornas ljus. Och förutom arbetet med att utveckla instrument för att titta ut i universum så bjuder studiet av rymden in till många tankeknutar och filosofiska resonemang. I det här avsnittet av Forskarpodden berättar Eric Stempels, forskare i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet, om sin forskning, science fiction, vanliga missuppfattningar om universum och om sitt tidiga intresse för stjärnorna.
