Thuréuspriset till Peter Oppeneer

2022-09-01

Peter Oppeneer vid avdelningen för materialteori har tilldelats 2022 års Thuréuspris i den fysisk-matematiska klassen från Kungl. Vetenskaps-Sociteten i Uppsala.

Peter Oppeneer
Peter Oppeneer. Foto: Camilla Thulin.

Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala delade den 30 augusti ut Thuréuspriset vid en ceremoni i Lewinsalen, Gamla Torget. Priset i den fysisk-matematiska klassen med en prissumma på 100.000 kr delades ut till professor Peter Oppeneer vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Han tilldelas priset "för sina framstående bidrag till den teoretiska förståelsen av ultrasnabb magnetdynamik".

– Jag är tacksam över och det är en glädje för mig att jag tilldelats Thuréuspriset, efter att länge ha arbetat med utmaningen om hur gåtan om ultrasnabb magnetism kan förklaras, säger Peter Oppeneer.

Thuréuspriset delades också ut till professor Cecilia Persson vid institutionen för materialvetenskap i den teknisk-ekonomiska klassen och till professor Sebastian Bar vid institutionen för medicinsk cellbiologi i den naturalhistorisk-medicinska klassen vid Uppsala universitet samt till Anders Cullhed, professor emeritus i litteraturvetenskap i den historisk-arkeologiska klassen vid Stockholms universitet.

Thuréus-priserna har sitt ursprung i en donation av framlidna läkaren och Uppsalastudenten Sven Thuréus, genom bildandet av Lilly och Sven Thuréus fond för Natur och Kultur.

Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala grundades 1710 och är Sverige äldsta vetenskapsakademi. Det är en fortfarande aktiv och engagerad akademi som bland annat stödjer svensk forskning av högsta kvalitet genom att dela ut priser och belöningar till förtjänta forskare.

Läs mer om Kungl. Vetenskaps-Societeten i Uppsala

Camilla Thulin

Senast uppdaterad: 2022-07-18