Mattias Lantz medverkade i Forskar Grand Prix

2016-09-29

Mattias Lantz, tillämpad kärnfysik, deltog den 30 september i Uppsalas deltävling i Forskar Grand Prix, där han höll en populärvetenskaplig presentation på fyra minuter inom sitt forskningsområde fission.

Mattias Lantz
Mattias Lantz. Foto: Stewen Quigley

Forskar Grand Prix arrangeras i Sverige av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden FormasForte och VINNOVA sedan 2012. Deltävlingarna i Forskar Grand Prix arrangerades i ett flertal städer runt om i Sverige under ForskarFredag den 30 september 2016 och är en del av Researchers' Night, som arrangerades runt om i Europa.

Under Forskar Grand Prix ska forskarna göra en så begriplig, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning som möjligt. Och det ska göras på max fyra minuter. Vinnaren utses sedan av en jury tillsammans med publiken.

Mattias Lantz presenterade sin forskning om fission på ett fullsatt Västgöta nation och totalt deltog fem forskare från Uppsala universitet och tre forskare från SLU.

Varför var du med i Forskar Grand Prix?
Det är en rolig utmaning att försöka förklara och sätta perspektiv på några svåra men fascinerande fysikaliska fenomen. Jag försökte få mina kolleger att anmäla sig och så anmälde jag mig själv för att föregå med gott exempel. Jag blev väldigt förvånad över att mitt bidrag blev utvalt.

På vilket sätt är den här typen av aktiviteter viktiga för forskningen?
Vi forskare behöver bli bättre på att förklara och motivera vår forskning för allmänheten, det här är ett av många sätt att göra det på.

Hur var det att delta i Forskar Grand Prix?
Det var en rolig och utmanande upplevelse. Att få tänka efter hur man kan kommunicera kring ett forskningsämne som för många är svårbegripligt – eller skrämmande. Coachingen har varit värdefull och Charlotte Gottfries har varit väldigt bra på att identifiera vad som är ens styrkor och vad som är värt att arbeta vidare med.

Var det svårt att koka ner din forskning till fyra minuter?
Ja, mitt första utkast var tolv minuter långt! Det var en stor utmaning att få till en sammanhängande ”story” när så mycket behöver klippas bort. Sen är det svårt att spela ut på scenen, jag hade en tanke om hur jag borde agera, låta och röra mig, men det var svårt att leva upp till sin egen bild av hur det ska göras.

Kan du tänka dit att delta igen?
Javisst! Men jag hoppas att fler anmäler sig. Det finns många duktiga forskare som säkert inte inser att de kan lyfta fram sin verksamhet på ett intressant sätt. Det tar tid men det är värt upplevelsen!

Vinnare i årets Forskar Grand Prix i Uppsala blev Marlene Andersson från SLU, som kommer att få representera Uppsala i den nationella finalen av Forskar Grand Prix på Nalen i Stockholm, den 29 november 2016.

Se webbfilmen på alla åtta forskarpresentationerna under Forskar Grand Prix i Uppsala

Läs mer om Forskar Grand Prix i Uppsala

Gunilla Sthyr och Camilla Thulin

Last modified: 2023-08-04