Forskning som det pratats om under 2018

2018-12-21

Så här i slutet av året är det populärt med topplistor av olika slag. Uppsalaforskare förekommer på flera olika listor över forskning som uppmärksammats på olika sätt under året som gått.

Precis före julhelgen släppte den vetenskapliga tidskriften Science sin lista över forskningsgenombrott 2018. Redaktionen utsåg en rad kandidater och läsarna fick rösta. ”Vann” gjorde en forskargrupp som undersöker vilka olika celltyper som finns och hur de samarbetar i kroppen men på medaljplats kom det internationella forskarteamet bakom forskningen vid neutrinoteleskopet IceCube vid Sydpolen. Forskare vid Uppsala och Stockholms universitet var med och identifierade en trolig källa för var den högenergiska kosmiska strålningen som når jorden bildas.

Det finns flera sätt att mäta hur uppmärksammade forskningsstudier har blivit. Altmetric har de senaste åren publicerat en topp 100-lista över de vetenskapliga artiklar som fått störst genomslag baserat på omnämnanden på nätet – på Twitter, Facebook, bloggar, i nyhetsartiklar, med mera.

På plats 70 på årets lista (med 285 nyhetsartiklar, 547 tweets m.m.) återfinns forskningen som visar att hundägare lever längre som letts av forskare i molekylär biologi vid Uppsala universitet. Antalet verkliga nyhetsartiklar är förmodligen ännu högre än de Altmetric registrerat. Och uppe på plats 15 finns en artikel i The Lancet om alkoholkonsumtion och hjärtattacker där Uppsalaforskare fanns med bland medförfattarna.

När SVT Vetenskapsredaktion valde ut sina favoriter bland årets vetenskapsnyheter omnämndes studien ledd av forskare i farmakognosi vid Uppsala universitet där de presenterade fossilerade spår av svampdjur som flyttade tillbaka starten på djurlivet med 100 miljoner år.

En forskningsnyhet som fick stor uppmärksamhet i slutet av året var upptäckten av det fossila jättedjuret Lisowicia. Under veckan efter publiceringen i Science snappades forskningen upp av New York Times, Newsweek, Le Figaro och omkring 900 andra medier runt om i världen.

Och självklart mäts det också hur många gångare forskare nämns av andra forskare i vetenskapliga arbeten. Clarivate Analytics analyserar data utifrån data från Web of Science och har identifierat de forskare som under det senaste decenniet (2006 till 2016) citerats mest (topp-1%) inom 21 breda vetenskapliga fält. Uppsala universitet har nio forskare med på den listan från ämnesområden som farmakogenetik, kardiologi, limnologi och fysikalisk kemi.

Linda Koffmar

Last modified: 2023-08-04