Forskarpodden: Kalla magneter – en framtidsbransch

2022-04-07

Kalla magneter är miljövänliga, energisnåla och supraledande magneter som kan användas vid stora forskningsanläggningar, men också inom andra områden. För att tillverka dem krävs samarbete mellan forskare och industrin. Maja Olvegård, forskare i fysik, berättar om ett spännande samverkansprojekt i Forskarpodden.

Toppen på termostaten i metall, med en massa sladdar
Toppen av den fem meter djupa termos (vertikalkryostat) som ska användas för att kyla ner magnetprototypen till -270 grader Celsius under testerna i FREIA-laboratoriet.
Foto/bild: Mikael Wallerstedt

Lyssna på avsnittet: Kalla magneter – en framtidsbransch

Maja Olvegård, forskare i fysik och projektledare
för ett samverkansprojekt kring kalla magneter.

Maja Olvegård leder ett samverkansprojekt i samarbete mellan Uppsala universitet, Linnéuniversitetet och högteknologiska företag i Småland.

– Målet med det här projektet är inte bara att ta fram den här prototypen för en väldigt speciell magnet. I slutändan är ju tillväxtverket och Region Kronoberg intresserade av ekonomisk tillväxt i Kronobergsregionen. Man vill stärka och utveckla företagens teknikkunskap och innovationsförmåga, säger hon.

Den första prototypen ska tillverkas i Småland och testas på Freia-laboratoriet vid Uppsala universitet.

Ett viktigt användningsområde för magneterna är storskaliga forskningsanläggningar i världen, till exempel Cern i Scweiz. Det är anläggningar som kräver samarbete inte bara mellan länder utan också mellan forskning och industri. På svensk mark finns ESS och MAX IV. Maja Olvegård berättar om hur hon själv kom in på området ”Big Science” och vad som är så fascinerande med partikelacceleratorer.

Annica Hulth

LYSSNA PÅ AVSNITTET

Avsnitt 66: Kalla magneter – en framtidsbransch

Fler avsnitt av Forskarpodden

Senast uppdaterad: 2023-08-04