Lyssna till våra nya professorer

2022-11-14

På fredag den 18 november installeras 53 nya professorer vid Uppsala universitet. Samma vecka bjuder de alla på föreläsningar öppna för allmänheten. Passa på att lyssna till korta, intresseväckande föredrag om allt ifrån varför barn kissar i sängen, till hur kläder hängde ihop med status i 1700-talets Sverige.

Stort kollage med porträttbilder på alla professorerna.
Alla de nya professorerna föreläser under installationsveckan.
Foto/bild: Mikael Wallerstedt

Sedan 1625 har man hållit professorsinstallation vid Uppsala universitet och på fredag är det dags igen. Då kommer alla nya professorer installeras i sina ämbeten under en högtidlig ceremoni i universitetsaulan. De nya professorerna kommer också bjuda på installationsföreläsningar där de berättar om sin forskning. Tre föreläsningar ges under själva ceremonin på fredagen, medan de andra pratar 16 och 17 november.

Under dagarna kommer man bland annat kunna få lära sig mer om psykisk sjukdom, om varför barn kissar i sängen, om kläder och social ordning i 1700-talets Sverige och om vad känslor spelar för roll i domstolen.

Installationen och alla föreläsningar är öppna för allmänheten. Till ceremonin hämtas biljetter i Universitetshusets trapphall från och med fredag 18 november klockan 13. Till föreläsningarna under veckan behövs inga biljetter.

Fullständigt program med tider och datum.

Presentation av alla de 53 nya professorerna.

Sandra Gunnarsson

Senast uppdaterad: 2023-08-04