John M. Wills ny hedersdoktor i fysik

2016-09-22

Fysikern John M. Wills har utsetts till ny hedersdoktor vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet.

Dr. John M. Wills, född 1949, är verksam vid Los Alamos National Laboratory i USA och kombinerar där materialteori med modellering och simulering för att bland annat förutse kristallstruktur och egenskaper hos material. Hans forskning har vid flertalet tillfällen belönats med priser, till exempel Awards of Excellence från The Department of Energy, USA, år 2006 och 2012.

John Wills var tidigt ute med att utveckla en elektronstrukturmetod med hög noggrannhet, som genom åren använts av ett 20-tal av fakultetens doktorander i sina avhandlingsarbeten. Han har utbildat samtliga dessa i användningen av metoden, och såväl sampubliceringar som besöksutbyten mellan forskare vid fakulteten och John Wills forskargrupp har varit mycket omfattande de senaste 25 åren.

Detta samarbete har resulterat i ett stort antal publiceringar, cirka 250 stycken, varav flertalet i Nature, Science och The Physical Review Letters. John Wills har med sitt engagemang och samarbete på ett synnerligen framträdande sätt bidragit till teknisk–naturvetenskapliga fakultetens forskning inom fysik och angränsande ämnesområden.

Promotionen äger rum i Uppsala domkyrka den 27 januari 2017.

Läs mer om övriga hedersdoktorer vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten

Läs mer om hedersdoktorer vid Uppsala universitet

Linda Koffmar

Senast uppdaterad: 2023-08-04