Nytt acceleratorsamarbete mellan CERN och FREIA-laboratoriet

2016-11-02

Världens största partikelfysiklaboratorium, CERN, och Uppsala universitet har undertecknat ett kontrakt om SEK 20 miljoner för acceleratorutveckling vid universitetets FREIA-laboratorium.

horisontell kryostat
Personalen i FREIA-laboratoriet framför den stora horisontella kryostat som ska användas i arbetet med uppgraderingen av LHC-acceleratorn. Foto: FREIA

FREIA-laboratoriet ska bidra till uppgraderingen av CERNs nya partikelaccelerator LHC som planeras vara klar 2025. Det treåriga kontraktet är det första i sitt slag som tecknats med ett svenskt laboratorium, enligt Tord Ekelöf, föreståndare för FREIA-avdelningen vid Uppsala universitet.

– Vi har fått det just undertecknade kontraktet i konkurrens med flera stora acceleratorutvecklingslaboratorier ute i Europa. För FREIA och Uppsala universitet betyder det mycket att bli delaktiga i utvecklingen av CERNs stora forskningsinstrument för experimentell fundamental fysikforskning.

FREIA-laboratoriet, som står för Facility for Research Instrumentation and Accelerator Development, grundades 2011 och är inrymt i en 1000 kvadratmeter stor hall vid Ångströmlaboratoriet. Här finns utrustning som CERN saknar: en stor horisontell kryostat som kan användas för att testa supraledande utrustning nödvändig för uppgraderingen av LHC. Men enligt Tord Ekelöf är den kanske viktigaste framgångsfaktorn personalens kompetens. I FREIA-laboratoriet arbetar ett tjugotal forskare, ingenjörer och tekniker med att utveckla och testa modern accelerationsteknik baserad på bland annat supraledande teknologi.

– Vår ambition är att etablera fler samarbetsöverenskommelser om utveckling av experimentell utrustning för grundforskning, särskilt inom fysikområdet. Syftet är att ge Uppsalaforskare såväl nya erfarenheter som spetskompetens inom flera experimentella forskningsområden, säger Tord Ekelöf.

Mer information om FREIA  och om CERN

Anneli Björkman

Senast uppdaterad: 2023-08-04