Ralph Scheicher tilldelades lärarutmärkelse av studenter

2017-05-18

Ralph Scheicher, materialteori, tilldelades den 10 maj 2017 en lärarutmärkelse av studenterna i teknisk fysik för sin undervisning på kurserna Mekanik III, Kvantfysik och Teknisk termodynamik.

Ralph Scheicher
Ralph Scheicher. Foto: Camilla Thulin.

Studenter på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik uppmärksammar varje år en lärare, föreläsare eller labbhandledare som utmärkt sig pedagogiskt och har varit framstående i sin undervisning. Den så kallade F-lärarutmärkelsen, bestående av ett diplom och en gåva, delas ut av Föreningen Uppsala Tekniska Fysiker (FUTF) i samband med det stormöte som studenterna på F-sektionen arrangerar i slutet av vårtermin.

– Syftet med priset är att lyfta fram skickliga och dedikerade lärare och på så sätt främja att lärarinsatsen överlag höjs på programmet, säger Emanuel Bodin, utbildningsansvarig för Föreningen Uppsala tekniska fysiker.

En jury på åtta personer utser pristagaren och nomineringen till årets pris löd:

”Ralph möter varje dag klassen med ett enormt engagemang och visar alltid upp passion och glädje för det ämne han undervisar. Han är mycket mån om att anpassa undervisningen för studenten och frågar alltid vid kursstart klassen om de har förslag på hur undervisningen ska läggas upp. Svåra kurser som mekanik 3 och kvantfysik blir med Ralphs lysande pedagogik greppbara och roliga för studenten. Han är även mycket mån om att klassen hänger med och tar sig alltid tid att svara på frågor efter avslutat undervisningstillfälle. Kan han inte besvara frågan tar han kontakt med sina professorkollegor i Tyskland för att senare ge eleven svar. Ralph förmedlar en känsla av att han bryr sig om studentens lärande och får klassen att känna att han undervisar enbart för deras skull. Även efter avslutad kurs möter Ralph studenten med ett leende i korridoren.”

Utmärkelsen betyder mycket för Ralph Scheicher och han känner sig hedrad av att ha fått den, då han ser undervisning som en väldigt viktig och naturlig del inom universitetsvärlden.

– När jag läste motiveringen för priset blev jag väldigt glad, eftersom de goda egenskaperna som nämns i motiveringen är just de som jag strävar mot att uppnå som lärare, säger Ralph Scheicher.

Ralph Scheicher har undervisat på Uppsala universitet sedan 2011 och började undervisa på universitetsnivå redan år 2000 under sina doktorandstudier i fysik i USA vid State University of New York, Albany. Redan under tiden han undervisade i USA tilldelades han en utmärkelse som ”Teaching Assistant of the Year” vid institutionen för fysik, vilket inspirerade honom i hans undervisning.

Han har en passion för naturvetenskap generellt och fysik specifikt och uppskattar mycket att undervisa på kurserna på programmet. Han har använt sig av flera olika undervisningsformer och tycker om att förklara komplexa ämnen för andra.

– Jag tror att det delvis är min entusiasm som motiverar studenterna att också prestera väl och ställa frågor under föreläsningarna. Så det här priset är en bekräftelse på att jag är på rätt väg vad gäller min undervisning och får mig att vilja lägga ner mer energi på att bli en ännu bättre lärare för studenterna här på Uppsala universitet, säger Ralph Scheicher.

Camilla Thulin

Senast uppdaterad: 2023-08-04