Välkommen till vetenskapsfestivalen SciFest!

2018-03-05

Uppsala
Lördag den 10 mars är SciFest öppet för allmänheten. Alla är välkomna!

Varför är det dåligt med antibiotikaresistens? Vad är dina kläder gjorda av? Kan ketchupeffekten vara ett gynnsamt fenomen hos ett läkemedel? Det här, och mycket mer, kan du få svar på vid sjunde upplagan av Uppsala universitets vetenskapsfestival SciFest 8-10 mars. Den 8-9 mars är det öppet för skolor. På lördag den 10 mars är alla välkomna!

SciFest är en bred vetenskapsfestival med workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag inom alla olika vetenskapsområden. Tanken är att nyfikna i alla åldrar ska upptäcka forskning och få prova på hur den kan användas. Delar med sig av sina kunskaper gör skolor, universitet, företag och organisationer. Besökare är dels skolklasser och dels allmänheten som har en egen dag under lördagen.

Hela programmet finns på http://www.scifest.uu.se/allmanheten/

Exempel på programpunkter

Antibiotikaresistens. Vad är antibiotika? Hur kan bakterier bli resistenta mot dem? Kan denna resistens bli ett problem? Vad kan vi göra åt problemet? Svaren på bland annat de här frågorna tar dig med på en rolig resa där du kan lära dig om mikrober, olika sätt vi kan bekämpa dem på, när det behövs och hur antibiotikaresistens fungerar. Kom och lär dig mer hos oss, med hjälp av foton, bakterieodlingar och ett underbart spel!

Poddhörna. I poddhörnan blir det live-inspelningar av olika podcasts. Det är Naturpodden, RadioScience, Curiepodden, Shaping our food och Studie- och karriärpodden som kommer att intervjua intressanta personer där publiken får medverka och ställa frågor. På programmet finns allt från Vilda djur och civiliserade människor till Ord, varelser och myter i Harry Potter-böckerna. ”Måste man vara galen för att vara forskare?” är en fråga som Matthias Weiszflog, forskare inom tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet, får svara på.

Fysik- & lasershowen är en makalöst spektakulär show som ger smakprov på hur lekfull fysik kan vara. Upplev häftiga experiment med eld, ljus, ljud, tryck och vakuum. Fascineras av en fantastisk lasershow i en dånande rökfylld sal. Förra årets succé kommer nu tillbaka på SciFest, efter framgångar ibland annat Shanghai, Belgrad, Oslo, Melbourne, Köpenhamn, Lund och Göteborg.

Torsdag och fredag är vikta för förbokade skolklasser. Förhoppningen är att eleverna ska kunna hitta något som intresserar dem och att de ska få en positiv bild av vad forskning är. Ett mål är också att ge lärare nya idéer för undervisning och lärande.

Lördag den 10 mars är det öppet för allmänheten. Ett spännande och inspirerande scenprogram och massor med prova-på-aktiviteter inom flera forskningsområden väntar på alla nyfikna.

SciFests öppettider:
Lördagen den 10 mars kl. 9–16, Fyrishovs multihallar, Idrottsgatan 2, Uppsala. Fritt inträde!

Elin Bäckström

Senast uppdaterad: 2023-08-04