Pressmeddelande: Vetenskapskryssning på Finlandsfärja

2018-04-23

För första gången arrangeras vetenskapskryssningen SciCruise mellan Sverige och Finland. En helt ny sorts temakryssning kopplad till naturvetenskap och teknik, där huvudtemat är Östersjön och hållbar utveckling. På SciCruise finns spännande och intressanta kopplingar till vetenskap genom bland annat workshops, föredrag, shower och tävlingar.

– Färjorna mellan Sverige och Finland är mycket populära. Vi ser det här som ett sätt att låta allmänhet från två länder, speciellt barn och unga, upptäcka naturvetenskap och teknik direkt via forskare. Tanken är att låta dem inspireras och göra dem nyfikna till den grad att de vill fortsätta utbilda sig och kanske även arbeta med forskning i framtiden, säger Sami Vihriälä vid Uppsala universitet och projektledare för SciCruise.

SciCruise äger rum på fartyget Viking Grace, som trafikerar sträckan Stockholm – Åbo. Kryssningen riktar sig i första hand till 400 inbjudna personer i skolgrupper, barnfamiljer, studenter och lärare från både Sverige och Finland. Det är Uppsala universitet som arrangerar SciCruise tillsammans med finska LUMA-center, där både Åbo universitet och Östra Finlands universitet är arrangörer.

– Ombord på en båt kan vi effektivt visa upp två länders forskning för en mixad publik från båda länderna. Även om kryssningen har föranmälda besökare kommer givetvis alla passagerare på båten att kunna ta del av utbudet, säger Sami Vihriälä.

SciCruise
När: 24–25 april 2018
Var: Ombord på passagerarfartyget Viking Grace

Webbsida: http://www.teknat.uu.se/samverkan/scicruise/
Programmet bifogas i PDF.

MEDIER hälsas välkomna att vara med på resan! Kontakta Sami Vihriälä så får ni hjälp.

För mer information:

Sami Vihriälä, projektledare, kansliet för teknik och naturvetenskap, tel.: 070-167 90 41, e-post: sami.vihriala@uadm.uu.se

SciCruise är en vidareutveckling av arrangemang av vetenskapsfestivaler i båda länderna, som går under namnet SciFest. Uppsala universitets SciFest har funnits i sex år, riktar sig till alla åldrar och har flera tusen besökare under tre dagar. Det är en bred vetenskapsfestival med workshops, shower, tävlingar, forskarträffar och föredrag inom alla olika vetenskapsområden. http://www.scifest.uu.se/

Relaterade dokument:
SciCruise 2018 program

Elin Bäckström

Senast uppdaterad: 2023-08-04