Nobelpristagarna besöker Uppsala

2018-11-26

Nobelpristagarna i kemi och i fysik 2018 besöker Uppsala universitet den 13 december och föreläser inför en stor publik i universitetets aula om forskningen som ledde fram till Nobelpriset.

Nobelmedalj och publikSedan många år tillbaka är det tradition att de nyutnämnda Nobelpristagarna blir inbjudna till Uppsala universitet i samband med Nobelprisfestligheterna i Stockholm. I besöksprogrammet ingår en mottagning hos rektor och lunch på Uppsala slott men också uppskattade och välbesökta öppna föreläsningar av de gästande Nobelpristagarna.

I år kommer pristagarna i kemi Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter samt pristagaren i fysik Donna Strickland. Läs programmet

Vi har intervjuat några forskare vid Uppsala universitet om årets Nobelpris i fysik, kemi och medicin.

Spännande uppdrag i Nobelkommittén för fysik

Olga BotnerTill nyår avgår Olga Botner som ledamot i Nobelkommittén för fysik vid Kungliga Vetenskapsakademin. De arbetar året runt med att vaska fram upptäckter och uppfinningar som ska belönas med Nobelpris.
– Det har varit oerhört spännande och givande, säger hon.

Värd för kemipristagaren: ”En riktig förebild”

Lynn KamerlinHallå där, Lynn Kamerlin, professor i kemi. Du ska vara värd för Frances Arnold, Nobelpristagare i kemi, när hon besöker Uppsala den 13 december. Hur kan din forskning kopplas till hennes forskning om ”proteinernas evolution”?

”Som immunolog är det lätt att vara entusiastisk”

Sara MangsboMed ett ben i akademin och det andra i läkemedelsindustrin bygger Sara Mangsbo en plattform för en framtid som forskande serieentreprenör inom immunterapi.
– Nobelpriset var ännu en fantastisk nyhet för ett fält som redan rider på en stor framgångsvåg.

Annica Hulth

Senast uppdaterad: 2023-08-04