Pressmeddelande: Kända forskare föreläser om kosmos och matematik

2019-06-13

Vilka matematiska pussel erbjuder kosmos? I sommar, den 6 juli, kommer två av de mest framstående forskarna och populärvetenskapliga talarna i världen att presentera sin syn på matematikens roll i utforskandet av universum. Föreläsningarna är öppna för allmänheten efter anmälan.

I samband med en internationell forskningskonferens i sommar, inom ämnet strängteori, kommer två av de mest framstående forskarna och populärvetenskapliga talarna i världen att presentera sin syn på matematikens roll i utforskandet av universum. Flera tankeväckande frågor kommer att diskuteras i två fascinerande föreläsningar som kommer att låta publiken ta del av världsledande forskning inom matematik och kosmos. De båda föreläsarna är välkända inom sina respektive områden, båda relaterade till strängteori.

Professor Edward Frankel är en internationellt rysk-amerikansk matematiker och författare till bästsäljaren ”Love and Math”, som översatts till 18 språk. Han blev intresserad av matematik som ung och började tidigt sin akademiska karriär på Harvard. Idag är han professor i matematik vid University of California, Berkeley. Han har fått många prestigefyllda priser för sin forskning, men också för sina många publika framträdanden.

Professor Cumrun Vafa är professor i fysik vid Harvard University, där han forskat och undervisat sedan 1985. Han föddes i Iran och flyttade senare till USA där han tog examen i matematik och fysik vid MIT och doktorerade vid Princeton University. Han har i sin forskning gjort viktiga bidrag inom området teoretisk fysik, särskilt inom strängteori och den matematik som behövs för att utforska den. Han har vunnit flera vetenskapliga priser.

Program i universitetsaulan den 6 juli:

13:30-14:30 Frenkel föreläser. Titel: ”The idea of unification in mathematics”
14:30-15:00 Paus
15:00-16:00 Vafa föreläser. Titel: Title: ”Unravelling the Universe with Mathematical Puzzles”

Läs mer

Information om den vetenskapliga konferensen och anmälningslänk till de öppna föreläsningarna

Anneli Waara

Senast uppdaterad: 2023-08-04