Snart börjar SciFest

2021-03-03

4 mars börjar den digitala vetenskapsfestivalen Scifest, som kommer bjuda på massor av aktiviteter för skolor och allmänheten. Flera från Institutionen för fysik och astronomi kommer att delta.

Andreas Lindblad och Venkata Kamalakar tittar på en Pommac-burk fylld med vattenånga som snart kommer implodera.
Fotograf: Elin Berggren. På forskningsavdelningen Röntgenfysik lyser flitens primus-låga. Andreas Lindblad och Venkata Kamalakar tittar på en Pommac-burk fylld med vattenånga som snart kommer implodera p.g.a. skillnaden i tryck inne i burken och utanför den.

SciFest arrangeras av Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet för att vetenskapsintresserade ska få chans att träffa forskare. Under en veckas tid, fram till 10 mars, erbjuds över hundra olika aktiviteter. Allt från rymden till små insekter.

Institutionen för fysik och astronomi kommer bland annat att erbjuda följande aktiviteter:

Ett virtuellt besök vid ATLAS-experimentet vid forskningsanläggningen CERN

Rebeca Gonzalez Suarez tar de virtuella besökarna på en guidad tur vid ATLAS-experimentet, världens största partikeldetektor som finns vid historiens mest kraftfulla partikelaccelerator LHC (Large Hadron Collider). ATLAS finns vid forskningsanläggningen CERN som ligger vid gränsen mellan Frankrike och Schweiz. Deltagarna kommer få lära sig om ATLAS och LHC, vad de används till, händelser i framtiden och hur Sverige och särskilt Uppsala universitet deltar i forskningen som bedrivs där.

Professor Vakum håller i halvtimmespass för mellanstadieelever

Staffan Yngve och Lars Westerberg kommer berätta om vakuumets vetenskapshistoria, vakuum i dag, ”naturligt” vakuum i universum och behovet av högvakuum i moderna forskningsanläggningar såsom LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) och LHC (Large Hadron Collider). Experiment som att se en fjäder och en metallbit falla lika fort i vakuum kommer även att visas.

Se ut i rymden

Avdelningen för astronomi och rymdfysik kommer ha en digital monter där besökarna kan lära sig mer om astronomi. Bland annat kommer en video om jätteteleskopet VLT i Chile att visas och självklart kommer en del rymdbilder också. För mellanstadieelever väntar rymdpyssel med pappersmodeller, spännande diskussioner och frågestund. Lärare för alla åldrar kan även boka in en frågestund, då elever kan få svar på sina funderingar om rymden.

”Titta och känn på tryck” och ”Magnetiska fält och strömmar”

Andreas Lindblad, Venkata Kamalakar och Elin Berggren kommer tillsammans med några från forskningsavdelningen Röntgenfysik att utföra olika sorters experiment. Exempelvis kommer de att blåsa upp ballonger med ånga från kokande vatten och få aluminiumburkar att explodera. Utöver det kommer de även visa hur en ström kan genereras av ett magnetfält som ändrar sig och hur ett svängande magnetfält kan inducera en ström (processen som får en trådlös laddare att fungera).

Läs mer om vetenskapsfestivalen på SciFest hemsida

Theresé Herrgård

Senast uppdaterad: 2023-08-04