Karin Schönning utsedd till PANDAS nya vice talesperson

2021-04-22

Karin Schönning har blivit framröstad som vice talesperson för PANDA-experimentets organisation. Tillsammans med Ulrich Wiedner från Bochum kommer hon att vara ansiktet utåt mot det omgivande vetenskapssamhället och allmänheten.

Mellan 24 augusti 2020 och 30 september 2020 pågick en omröstning där medarbetare inom PANDA-experimentet fick rösta fram vilka som skulle bli de nya talespersonerna för organisationen. 1 januari 2021 tillträdde Ulrich Wiedner från Bochum sin nya roll som talesperson tillsammans med vice talesperson Karin Schönning, forskare vid institutionen för fysik och astronomi. Karin har fått besvara tre korta frågor om sin nya roll och PANDA-experimentet.

Vad kommer du att göra som vice talesperson?

– Jag kommer att arbeta för att synliggöra PANDA-experimentets potential som nästa generations stora hadronfysikexperiment. Tidigare var jag vice fysik-koordinator och då arbetade jag mycket med att utforma och förfina vårt gemensamma forskningsprogram. Nu ser jag min uppgift som att möjliggöra och synliggöra detta forskningsprogram genom att skapa ett bra samarbete mellan de olika medlemsinstituten och arbetsgrupperna. Min hjärtefråga är dock hur vi kan skapa bra och attraktiva karriärvägar inom PANDA för yngre forskare. Vi har så många oerhört duktiga doktorander inom organisationen och min ambition är att de ska se PANDA som sitt förstahandsval i sina fortsatta karriärer och att vi kan skapa möjligheter för dem som vill jobba med oss.

Kan du kort beskriva PANDA-experimentet?

– PANDA står för anti-Proton ANnihilations in DArmstadt och är ett experiment under uppbyggnad i just Darmstadt, Tyskland. Kollaborationen innefattar cirka 420 forskare i 18 länder.

– Inom experimentet kommer vi att låta en accelererad stråle med antiprotoner kollidera med olika strålmål, främst av väte. I dessa kollisioner förintar antiprotoner och protoner varandra så att energi frigörs och nya partiklar kan bildas. På så sätt kan vi leta efter nya okända partiklar, men också studera redan kända partiklar på ett nytt sätt och lära oss mer om deras egenskaper. Därigenom lär vi oss om den starka kraften som håller ihop kvarkarna inuti protonerna och neutronerna som vi alla består av. Att förstå den starka kraften tillhör de största olösta gåtorna inom modern fysik och det är bland annat relevant eftersom den genererar cirka 99% av universums synliga massa. PANDA är optimerad just i det energiområde där den starka kraften är som svårast att förstå vilket möjliggör ett stort kunskapssprång.

Hur känns det att bli utvald till talesperson?

– Jag känner mig otroligt hedrad över förtroendet och kommer göra allt för att göra ett bra jobb!

Läs mer om PANDA-experimentet

Theresé Herrgård

Senast uppdaterad: 2023-08-04