Oleg Kochukhov ny professor i astronomi

2018-11-16

Oleg Kochukhov tillträdde som ny professor i astronomi med inriktning mot stjärnornas magnetfält och aktivitet den 1 oktober 2017 och installerades den 16 november 2018.

Oleg Kochukhov
Oleg Kochukhov. Foto: Mikael Wallerstedt.

Oleg Kochukhov är expert på stjärnornas fysik och det han undersöker i sin forskning är stjärnornas magnetfält och hur det hänger samman med strukturen och variationen på stjärnornas ytor.

– En del av min forskning är viktig för att kunna förstå rymdväder, för att kunna studera exoplaneternas atmosfär och bedöma deras bebolighet. Dessutom bidrar jag till utvecklingen av instrumentering av astronomiska teleskop både på jorden och i rymden.

Oleg Kochukhov disputerade vid institutionen för fysik och astronomi 2013 och började arbeta som forskarassistent i teoretisk astrofysik år 2005. År 2009 utsågs han till Wallenberg Academy Fellow, som är ett femårigt karriärprogram för Sveriges mest lovande unga forskare och har därefter arbetat som universitetslektor vid avdelningen för astronomi och rymdfysik.

Han ser det som ett naturligt steg i sin akademiska karriär att bli professor med avseende på den erfarenhet han har inom forskning, undervisning och handledning. Oleg Kochukhov tror inte att hans befordran till professor kommer att påverka de dagliga arbetsuppgifter i så stor utsträckning, men kanske till viss del i ett längre perspektiv.

– Jag hoppas att jag i min nya roll kommer att kunna bidra mer till min avdelning och till institutionen och även delta i olika strategiska beslut.

På ett personligt plan är han glad över att hans arbete blir uppmärksammat genom hans befordran till professor.

– Jag är väldigt tacksam över mina kollegor och medlemmarna i min forskningsgrupp som bidragit till en stimulerande och positiv atmosfär under alla år.

Läs om Oleg Kochukhovs forskning

Camilla Thulin

Senast uppdaterad: 2023-08-04