Tekniker/ingenjör till projektet IceCube Upgrade
Publicerad: 2023-05-24

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet är en av de största och starkaste miljöerna för såväl teoretisk som experimentell forskning inom fysik och astronomi. Institutionen är starkt engagerad i forskning som utförs vid nationella och internationella forskningsinfrastrukturer till vilka vi även utvecklar och tillverkar avancerade instrument. Avdelningen för högenergifysik fokuserar sin forskning på tre områden: acceleratorbaserad högenergifysik, partikelteori och astropartikelfysik med neutriner.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.
Arbetsuppgifter
Astropartikelfysikgruppen är sedan länge engagerad i neutrinoobservatoriet IceCube på Sydpolen. IceCube ska nu uppgraderas med 7 nya detektorsträngar med ljusdetektorer som ska sänkas ner i Sydpolsglaciären och vi söker en kunnig tekniker/maskiningenjör som ska hjälpa till att få den nödvändiga utrustningen att fungera. Strängarna sänks ner i 2600 m djupa hål som smälts med hjälp av en varmvattenborr. Borren behöver ställas i ordning eftersom ingen borrning har ägt rum sedan säsongen 2010/2011. Ingen borrning planeras i år, men ett omfattande arbete med de tekniska komponenterna skall göras. Förberedelserna omfattar tester av mekaniska och elektriska system, nätverk, säkerhetssystem samt provdrift av hetvattenproduktion. Arbetet består i att delta i borrgruppen som består av 12 personer (mest amerikaner).
I arbetet ingår vistelse på Sydpolen från början av november 2023 till slutet av januari 2024.
Kvalifikationskrav
- civilingenjörsexamen med inriktning maskinkonstruktion
Sökande får inte ha några problem med att vistas ute i -40°C på 3000 m höjd under ibland stressade förhållanden. God förmåga och vana att utomhus utföra fysiskt arbete, både ensam och i grupp, är ett krav. Arbetet kräver också att sökanden behärskar engelska, har bra problemlösningsförmåga, är kunnig i elektronik samt mekaniskt händig.
Arbetsvilja och personliga egenskaper är av stor betydelse.
Önskvärt/meriterande i övrigt
Aktuell erfarenhet av arbete med IceCube:s borranläggning på Sydpolen är önskvärd och meriterande.
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 3 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.
Upplysningar om anställningen lämnas av:
Olga Botner, olga.botner@physics.uu.se eller
Allan Hallgren, allan.hallgren@physics.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2023, UFV-PA 2023/2111.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.
Placering: Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi
Anställningsform: Heltid , Visstidsanställning (kortare än 3 månader)
Lön: Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar: 1
Sysselsättningsgrad: 100%
Ort: Amundsen–Scott-basen
Land: Antarctica
Facklig företrädare:
Seko Universitetsklubben
seko@uadm.uu.se
ST/TCO
tco@fackorg.uu.se
Saco-rådet
saco@uadm.uu.se
Referensnummer: UFV-PA 2023/2111
Sista dag för ansökan: 2023-06-07