Blandat resultat i ny världsrankning

2022-06-09

Den internationella rankningen QS World University Rankings har släppt årets lista över världens bästa lärosäten. Uppsala universitet tappar fyra placeringar och går från 124 till 128. Samtidigt har universitetet förbättrat sina placeringar inom lärartäthet, internationell personal och internationella studenter.

Universitetshuset
Bland svenska lärosäten kommer Uppsala universitet på fjärde plats, efter KTH (89), Lunds universitet (95) och Chalmers (125).

Bland svenska lärosäten kommer Uppsala universitet på fjärde plats, efter KTH (89), Lunds universitet (95) och Chalmers (125). Alla utom KTH har tappat några placeringar på årets lista. Trots den fallande trenden har Sverige sex universitet bland de 200 bästa, varav två bland de 100 bästa, vilket ger Sverige bäst resultat bland de nordiska länderna.

– Ökningen inom lärartäthet beror till stor del på att vi sett över vilka studenter vi rapporterat in för att vara mer i linje med QS faktiska definitioner så vårt resultat blir mer rättvisande i jämförelse med andra. Förra året såg vi över inrapporteringen av internationella studenter och medarbetare vilket fick genomslag redan 2021, säger Emma Östlund.

– Att vi fortsatt ökar inom internationalisering kan bero på att vi i Sverige bättre klarat av att behålla internationella medarbetare och studenter under pandemin, jämfört med lärosäten i andra länder. Andra lärosäten i Sverige förbättrar också sina placeringar inom dessa indikatorer.

Konkurrensen ökar

En förklaring till den fallande placeringen i rankningen är att konkurrensen ökar, med allt fler universitet som kämpar om placeringar. Årets QS World University Rankings är den största någonsin med 1418 lärosäten, en ökning från 1300 förra året.

Listan toppas av amerikanska och brittiska universitet: MIT, University of Cambridge, Stanford University, University of Oxford och Harvard University är fem i topp.

Den nedåtgående trenden för Uppsala universitet sett i placering, kan möjligen vägas upp av en tydlig uppåtgående trend när det gäller universitetets ”procentuella placering”, alltså placeringen ställt i relation till antalet placerade lärosäten.

– Vi är i år inom topp 9 procent av alla lärosäten vilket jag tror är den bästa procentsats vi varit på. Det är ändå nåt positivt att ta fasta på, säger Emma Östlund.

Annica Hulth

QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS

Den internationella rankningen publiceras av det brittiska företaget Quacquarelli Symonds (QS), som specialiserat sig på att analysera högre utbildning i hela världen. Det är en av världens mest konsulterade internationella universitetsrankingar och den 8 juni släpptes den nittonde. I mätningen har man utgått från fem indikatorer:

  • Rykte bland akademiker
  • Rykte bland arbetsgivare
  • Lärartäthet
  • Citeringar
  • Internationella studenter och internationell personal

LÄS MER

QS World University Rankings 2023: Top global universities

Senast uppdaterad: 2021-06-02