Uppsala universitet på plats 77 i ny världsrankning

2020-08-17

Uppsala universitet finns med på topp-100-listan i den nya rankningen av världens universitet som nyligen publicerats av Shanghai Ranking Consultancy. I 2020 års så kallade Shanghairankning (ARWU – Academic Ranking of World Universities) rankas Uppsala universitet som tredje bästa svenska universitet på plats 77.

Studenter utanför Uppsala universitetshus
Uppsala universitet rankas som ett av världens 100 bästa universitet i den nya Shanghairankningen.
Foto/bild: Mikael Wallerstedt

Varje år presenterar Shanghairankningen (ARWU – Academic Ranking of World Universities) en rankning av världens universitet. De 1000 främsta av världens mer än 20 000 universitet tas med i listan som grundar sig på olika indikatorer; antal alumner, antal Nobelpris och ”Fields Medals”, antal ”highly cited researchers”, antal publicerade artiklar och ”per capita performance of a university”.

Uppsala universitet finns med på plats 77 på topp-100-listan och rankas som tredje bästa universitet i Sverige efter Karolinska institutet på plats 45 och Stockholms universitet på plats 69.

Uppsala universitet har tappat några placeringar jämfört med förra årets plats 66.

– Detta är en lista där Uppsala universitet brukar komma ut väl. I år tappar vi placeringar främst för att vi har med färre än tidigare på listan över världens högst citerade forskare. Det handlar om enstaka personer, men effekten blir tydlig eftersom det är väldigt tätt mellan universiteten i denna del av listan, säger prorektor Anders Malmberg.

Som tidigare år domineras listan av universitet i USA. Harvard University toppar listan och följs av Stanford University och University of Cambridge. På topp-10-listan återfinns också MIT, Berkeley, Princeton, Columbia, Caltech, Oxford och Chicago.

Läs mer om ARWU – Academic Ranking of World Universities 2020

Anna Malmberg

Senast uppdaterad: 2021-06-02