Uppsala universitet högt upp på världsrankning

2010-08-18

Uppsala universitet är högt rankat ute i världen. Det visar årets upplaga av den prestigefyllda Shanghairankningen. Uppsala finns nu på plats 66 bland världens främsta universitet.

– Detta bekräftar att vi är ett framstående universitet som står oss mycket väl internationellt, säger Uppsala universitets prorektor Kerstin Sahlin.

Varje år gör Jiao Tonguniversitetet i Shanghai en rankning av värdens universitet – den så kallade Shanghairankningen. Det är en av världens mest prestigefyllda och omtalade rankningar av lärosäten. 12 000 universitet i världen rankas och de 500 bästa tas med i listan.

Tre svenska universitet finns med bland de 100 bästa

Den nya listan toppas som vanligt av de mest kända amerikanska universiteten – Harvard, Berkeley, Stanford och MIT. På topp-100-listan finns bland annat 54 amerikanska universitet, 11 brittiska och tre svenska universitet.

Uppsala universitet har klättrat till plats 66 från förra årets plats 76. Karolinska institutet finns på plats 42 och Stockholms universitet på plats 79.

– Inte minst är rankningen viktig för att många människor följer den och den fina placeringen ger uppmärksamhet ute i världen, menar Kerstin Sahlin.

Anna Malmberg

Senast uppdaterad: 2021-06-02