Uppsala universitet tar rejält kliv upp i ny världsrankning

2015-03-11

Uppsala universitet är tillbaka på topp-100-listan när Times Higher Education publicerar sin World Reputation Ranking 2015.

När Uppsala och Lund förra året hamnade utanför topp-100-listan i Times Higher Education World Reputation Ranking blev uppmärksamheten i svensk media mycket stor. I den nu offentliggjorda rankningen för 2015 är Uppsala universitet tillbaka på listan, i intervallet 81-90.

I år är det femte gången som Times Higher Education (THE) redovisar en rankning som enbart baseras på vilket renommé olika universitet har. Rankningen bygger på ett antal utvalda personers uppfattning om olika lärosätens renommé och status – inte på data om verksamhetens struktur, prestation eller kvalitet. Totalt har drygt 10 000 forskare i 142 länder uttalat sig om vilka universitet de uppfattar vara världens främsta inom sitt eget ämne.

Som vanligt är det Harvard, Cambridge, Oxford, MIT, Stanford och Berkeley som toppar listan. I årets rankning finns två svenska lärosäten med på topp-100-listan – Karolinska institutet på plats 45 och Uppsala universitet i intervallet 81-90. I samma intervall finns ytterligare två nordiska lärosäten med, som också var utanför listan förra året – Helsingfors och Köpenhamns universitet.

– Uppsala universitet har haft en positiv trend i de flesta globala rankningar under det senaste året och ingår nu bland världens 100 ledande lärosäten på alla de viktiga listorna, säger rektor Eva Åkesson.

– Just denna rankning bygger på en särskild metod, med kolleger som ger omdömen om hur de uppfattar olika lärosäten inom sitt eget ämne. Vi har inte tillräckligt mycket information om hur urvalet skett och vad de som svarat haft i åtanke för att kunna dra några slutsatser, men visst är det positivt varje gång det går bra för Uppsala universitet i dessa sammanhang, kommenterar Eva Åkesson.

Läs mer om Times Higher Education – World Reputation Rankings 2015

Anna Malmberg

Senast uppdaterad: 2021-06-02