Uppsala universitet stadigt i topp

2012-03-15

Uppsala universitet uppfattas som ett av de 100 bästa universiteten i hela världen. Det framgår av en ny ranking gjord av Times Higher Education – World Reputation Rankings 2012.

Universitetshuset
– Som stadigt topp-100-universitet tillhör Uppsala den främsta halvprocenten av världens alla universitet, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Ett gott renommé har blivit allt viktigare för framgång inom universitetsvärlden. Att vara känt som ett universitet med hög kvalitet bidrar till att locka till sig duktiga studenter och forskare. I år är det andra gången som Times Higher Education (THE) redovisar en rankning som enbart baseras på vilket renommé universiteten har.

World Reputation Rankings 2012 bygger på en annan metod än de flesta andra rankningar: peer review. Totalt har 17 554 erfarna forskare i 137 länder uttalat sig om vilka universitet de uppfattar vara världens främsta.

– Endast 100 universitet finns med på den prestigefyllda listan, säger Phil Baty, redaktör för Times Higher Education Rankings. Det är 0,5 procent av världens universitet. Så de som finns med tillhör den globala eliten med extremt starka varumärken.

Som vanligt är det Harvard, MIT, Cambridge och Stanford som toppar rankningslistan. Men tre svenska universitet finns med på 100-i topp-listan för universitet med bäst renommé i världen. Karolinska Institutet har placerats i intervallet 51-60, Uppsala universitet i intervallet 71-80 och Lunds universitet i intervallet 81-90.

– Som stadigt topp-100-universitet tillhör Uppsala den främsta halvprocenten av världens alla universitet, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson. Vi har ett gott renommé att vårda och utveckla. Uppsala universitet står sig väl i konkurrensen, men vi arbetar ständigt ytterligare internationellt och med kvalitetsutveckling.

– Det är imponerande att Sverige har tre universitet på listan – lika många som länder som till exempel Kina, Kanada och Schweiz, menar Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet. Det är en prestation att hålla sig på topp-100-listan i denna – och andra – globala rankningslistor. Konkurrensen ökar ständigt med inte minst asiatiska universitet som satsar hårt på att stärka sina positioner. Men det är också glädjande att flera av de universitet vi bygger upp samarbete med i Asien – såsom Tokyo och Peking – nu stärker sina globala positioner.

Läs mer om Times Higher Education – World Reputation Rankings 2012

Anna Malmberg

Senast uppdaterad: 2021-06-02