Uppsala universitet tillbaka på topplistan i ny världsrankning

2018-05-31

Uppsala universitet är tillbaka på topp-100-listan när Times Higher Education publicerar sin nya rankningslista World Reputation Ranking 2018. Uppsala universitet placerar sig i intervallet 91-100 på listan.

I år är det åttonde gången Times Higher Education (THE) redovisar en rankning som enbart baseras på vilket renommé olika universitet har. Rankningen bygger på ett antal utvalda personers uppfattning om olika lärosätens renommé och status – inte på data om verksamhetens struktur, prestation eller kvalitet. Totalt har drygt 10 000 forskare i 138 länder uttalat sig om vilka universitet de uppfattar vara världens främsta inom sitt eget ämne.

Uppsala universitet är nu tillbaka på topplistan igen i intervallet 91-100 efter att ha varit utanför i två år. Karolinska institutet är det enda svenska universitetet som gör Uppsala universitet sällskap på listan i år med placering i intervallet 61-70. Övriga universitet i Norden är Köpenhamns universitet och Helsingfors universitet, båda i intervallet 91-100.

Som vanligt är det annars USA som dominerar listan med 43 universitet. Harvard, MIT och Stanford toppar listan tätt följda av Storbritanniens Cambridge och Oxford på plats 4 och 5.

– Det är positivt varje gång Uppsala universitet är med i sammanhang där världens ledande lärosäten omtalas. I det perspektivet är det kul att vi finns med på denna 100-i-topplista. Samtidigt ska man komma ihåg att utfallet av denna rankning bestäms av att ett antal utvalda forskare angett vilka lärosäten de skattar högst inom sitt eget ämnesområde, ingenting annat, säger Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg.

Läs mer om Times Higher Education – World Reputation Rankings 2018

Senast uppdaterad: 2021-06-02