Uppsala universitet bland de 100 främsta

2013-03-04

Nu lanseras en ny rankning gjord av Times Higher Education – World Reputation Rankings 2013. Uppsala universitet är ett av tre svenska lärosäten som finns med bland de universitet som uppfattas som de 100 främsta i världen.

Att vara känt som ett universitet med hög kvalitet och status kan bidra till att locka till sig duktiga studenter och forskare. I år är det tredje gången som Times Higher Education (THE) redovisar en rankning som enbart baseras på vilket renommé olika universitet har.

World Reputation Rankings baseras alltså på en annan metod än de flesta andra rankningar. Den bygger inte på data om verksamhetens struktur, prestation eller kvalitet, utan på ett antal utvalda personers uppfattning om olika lärosätens renommé och status. Totalt har drygt 16 000 forskare i nära 150 länder uttalat sig om vilka universitet de uppfattar vara världens främsta.

Som vanligt är det Harvard, MIT, Cambridge, Oxford, Berkeley och Stanford som toppar listan. Också i årets rankning finns tre svenska universitet listade, även om alla tre tappat placeringar från förra året:

  • Karolinska institutet – placering 2013: intervallet 61-70
  • Lunds universitet – placering 2013: intervallet 91-100
  • Uppsala universitet – placering 2013: intervallet 91-100

– Vi är alltid glada när vi finns med på listor över världens 100 främsta lärosäten, säger Uppsala universitets prorektor Anders Malmberg. 100 universitet motsvarar några promille av världens universitet så alla som finns med tillhör den globala eliten.

– Men det är klart att vi aldrig är helt nöjda när vi tappar position på en lista från ett år till ett annat. Just denna rankning är lite annorlunda än de flesta, lite mer som en opinionsmätning. Därmed är det inte så lätt att veta exakt vad som kan ligga bakom eventuella förskjutningar, menar Anders Malmberg.

USA dominerar listan med hela 43 universitet bland de 100 och Storbritannien har också en stark ställning med nio universitet på listan men ett mönster som framträder i årets rankning är att några av Asiens ledande universitet nu tilldelats en starkare position.

– Det är ju knappast förvånande, säger Anders Malmberg. Vissa asiatiska länder satsar stort på forskning och högre utbildning vilket ju är positivt. Det breddar den akademiska världen och ökar den globala kunskapsmassan.

Läs mer om Times Higher Education – World Reputation Rankings 2013

Senast uppdaterad: 2021-06-02