
Samverkan
Institutionen deltar vid utåtriktade evenemang såsom vetenskapsfestivalen SciFest, deltar i olika expertgrupper samt utför uppdragsforskning och uppdragsutbildning.
Populärvetenskapliga presentationer
Här kan du läsa mer om den forskning som sker på institutionen för fysik och astronomi i form av populärvetenskapliga presentationer.
Samverkan inom teknik och naturvetenskap
Teknisk- naturvetenskapliga fakulteten har en gemensam enhet för samverkan med framförallt skolan men även allmänhet, näringsliv och samhälle. De samordnar bland annat studiebesök på institutionen och SciFest, som är en årlig vetenskapsfestival där våra forskare är med.

Fortbildning för yrkesverksamma
Inom avdelningen för tillämpad kärnfysik finns Nordic Academy for Nuclear Safety and Security, en tvärvetenskaplig kompetensplattform som bygger på forskare och lärare från flera universitet, experter från myndigheter och experter ute i branschen. Genom NANSS ger vi kurser inom säkerhet och om kärnteknik för yrkesverksamma. Mer information finns på NANSS egna sidor.
Alumnnätverk

Uppsala universitets alumnnätverk är ett nätverk för tidigare studenter och en global mötesplats för karriärutveckling och professionellt kontaktskapande. Alumnnätverket är till för alla som studerat, arbetar eller har arbetat vid Uppsala universitet. Även våra hedersdoktorer, gästforskare, styrelseledamöter och andra som står universitetet nära räknas som alumner.
Forskningssamarbeten
Uppsala universitet är en aktiv deltagare i ett stort antal ledande nationella och internationella forskningssamarbeten som CERN, ESO, ESA, ESS, GSI, IceCube och MAXLab. Under åren har fysiken i Uppsala genom Manne Siegbahn och sonen Kai Siegbahn belönats med två Nobelpris.
Centrum och nätverk
- Nordic Academy for Nuclear Safety and Security (NANSS)
- Tandemlaboratoriet
- Centrum för ämnesdidaktisk forskning (MINT)
- Centrum för neutronspridning
- Centrum för fotonvetenskap
- Centrum för rymdfysik
- Svenskt Kärntekniskt Centrum (SKC)
- Uppsala Rymd- och Astrofysikcentrum (URAC)