Invigning av EPS Historic Site

Fredagen den 6 augusti 2021 invigdes en ny historisk plats inom fysikområdet, en så kallad EPS Historic Site, tillägnad fysikern Anders Jonas Ångström i Engelska Parken i Uppsala.

Anders Jonas Ångström bidrog inom flera av fysikens områden och är mest känd som en av grundarna av den optiska spektroskopin. Han är också känd över hela världen för att han introducerade en enhet för ljusvåglängd, motsvarande 0,1 nanometer (10-10 m), och som antogs som internationell enhet med namnet ångström.

Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi, inleder invigningen och berättar om Anders Jonas Ångströms arbete.

Johan Tysk, vicerektor för vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet berättar om Anders Jonas Ångströms betydelse för forskningen vid Uppsala universitet.

Magnus Åkerman, andre vice ordförande i kommunfullmäktige, Uppsala kommun pratar om den ömsesidiga betydelse mellan Uppsala kommun och Uppsala universitet.

Karl Grandin, ordförande för European Physical Societys Historic Sites Committee, berättar om hur platsen valts ut att bli en EPS Historic Site.

Rasmus Nordin, ättling i sjätte generationen till Anders Jonas Ångström och Petra Rudolf, vicepresident i European Physical Society avtäcker stenen och Carla Puglia, huvudansvarig för konferensen Nordiska fysikdagarna avtackas.

Den nya EPS Historic Site är den tredje platsen i Sverige som utsetts. De båda tidigare platserna är Tycho Brahes observatorium på Ven och Uddmanska huset i Kungälv till minne av Lise Meitners besök där hon kom fram till hur det är möjligt att klyva en atomkärna.

Invigningen spelades in av Lasse Blom vid Akademikonferens.

Läs mer om EPS Historic Site

Senast uppdaterad: 2021-12-14