Vad är det gröna ljuset?

2022-04-01

Jag låg och kollade ut över himlen. Jag ser då ett grönt ljus som rör sig märkligt. Ljuset rör sig nedåt i mycket snabb hastighet, sen långsammare åt exempelvis höger. Sen står det typ stilla, sen börjar ljuset helt plötsligt röra sig snabbt igen åt ett håll. Dock så behöll ljuset sin position på ett ungefär, rörde sig inte på jättestor yta. Vad kan detta vara? Kan en satellit synas så klart som ett klart grönt ljus?

Frågan ställdes 2022-04-01 av Niklas, 33 år.

Jag vet inte säkert men lutar åt att det du såg var norrsken (aurora borealis) som förekommer rätt ofta nu. Solaktiviteten, som är på väg att öka, skickar moln av plasma ut i solsystemet och ibland ”träffar de” jorden. Jordens magnetfält fångar in delar av plasmat och sänder det ner mot jordens atmosfär där dess energi får gasen att lysa. Det kan se väldigt olika ut, men grön färg är mycket vanligt. Ibland ändras mönstret långsamt men ibland går det fort. Här är en bild på ett ovanligt snyggt norrsken: https://apod.nasa.gov/apod/ap220404.html. Om du söker på ”aurora” hittar du många fina bilder på exceptionella norrsken, men oftast är de mindre spektakulära.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16