Hur kan månen bli halvt upplyst?

2022-03-29

Satt och tittade på halvmånen och började fundera över vad det är som gör att den blir halv? Det som skuggar månen är väl jorden och såvitt jag vet så är alla planeter runda. Hur kan då månen bli halvt upplyst?

Frågan ställdes 2022-03-29.

Precis som med jorden är bara halva månen solbelyst vid varje tillfälle. Vi ser olika månfaser när månen är belyst från olika håll. Tänk dig att solen och jorden finns i ”ändarna” på en stor bokstav L, och månen finns i L:ets vinkel. Från jorden ser vi då bara halva månen belyst. Eftersom månen och jorden dansar runt varandra så syns olika mycket av månen belyst vid olika tider. Vid nymåne så är månen nära solen på himlen och vi ser bara månens ena ”kant” som en skära. När månen är full är jorden nära linjen mellan solen och månen.

Bara ett par gånger per år går månen genom jordens skugga, det kalas för en månförmörkelse och då ser den röd ut. Likaså omkring två gånger per år kommer månen precis mellan solen och jorden, då blir det en solförmörkelse. Men eftersom månen är mindre än jorden så kastar den bara en liten skugga på jorden som snabbt drar förbi. Man måste vara på rätt plats för att uppleva en solförmörkelse.

Mer om detta med illustrationer hittar du på engelska wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_phase

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16