Är det vanligt med avtagande måne till höger om solen?

2022-08-21

Idag den 21 augusti 2022 ser jag avtagande måne till höger och solen till vänster från Täktvägen 2, Surahammar. Vad avståndet egentligen är går inte att säga men blir förvånad när jag sitter i hammocken att se solen i översta hörnet av tomten och månen ca 2/3 till höger i tomtgränsen. Är det vanligt? Ser också olika typer av moln som går åt olika håll på olika höjder.

Frågan ställdes 2022-08-21 av Marie, 60 år.

Under en månad kan du se månen på alla möjliga avstånd från solen på himlen. När månen passerar solen syns den inte eftersom den då är uppe hela dagen och bara baksidan är belyst. 2-3 dagar senare kan man se den som en tunn skära i väster litet efter solen har gått ner. Sedan finns den längre och längre till vänster om solen (och går upp senare för var dag) under två veckor ända tills det är fullmåne – då är den mitt emot solen på himlen och uppe hela natten. Sedan fortsätter den kväll efter kväll och närmar sig solen från höger (den går upp allt senare på natten). Till slut kan du se en tunn skära i öster litet innan solen går upp. Och så börjar nästa månvarv.

Fortsätt med dina observationer och försök räkna ut var bland stjärnorna på himlen månen kommer att vara nästföljande kväll.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16