Hur uppstår de kraftiga vindarna på Neptunus?

2022-10-04

Jag undrar hur de kraftiga vindarna på Neptunus uppstår. På jorden handlar det ju om att varm luft möter kall luft men varma luftmassor kan väl omöjligt uppstå på Neptunus?

Frågan ställdes 2022-10-04 av Eva, 51 år.

Det är samma mekanismer som orsakar väder på Neptunus som här på jorden. Visserligen består inte ”luften” på Neptunus av syrgas och kvävgas som på jorden utan mest av vätgas och heliumgas. Temperaturen är omkring -200 grader Celsius, men solljus värmer uppifrån och dessutom kommer en del värme från planetens inre. När olika delar av gasen har lite olika temperatur så sjunker den lite kallare gasen neråt och tvingar upp den varmare. Planetens rotation gör att gasen inte sjunker rakt neråt och dessa olika rörelser rör om gasen och skapar turbulens. Vädersystem bildas på ungefär samma sätt som på jorden.

Vi skulle alltså inte kalla gasen i Neptunus atmosfär för varm, men det är skillnaden i temperatur mellan olika ”gaspaket” som är en viktig orsak till vindar på planeten – precis som på jorden.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16