Hände något kosmiskt igår?

2022-10-26

Igår den 25/10 kl 16:01-16:04 såg jag något på dagshimelen i sydlig riktning. Det såg ut som en superljus stjärna mitt på klar himmel. Den lös starkt trots dagsljuset för att sedan slockna ganska snabbt. Jag undrar om det har varit något kosmiskt som hände igår. För mig såg det ut som en supernova eller stjärna som slocknade.

Frågan ställdes 2022-10-26 av Henrik, 48 år.

Jag tror inte att det var något riktigt avlägset, utan snarare något ganska nära jorden. Jag kan tänka mig ett par–tre olika möjligheter och tolkar frågan som att ljuset inte rörde sig märkbart:

1) Landningsljus från ett avlägset flygplan på väg i din riktning, de kan slås på och av av piloterna och kan se stjärnlika ut.

2) En solreflex från en plan yta på en satellit, t.ex. Iridiumsatelliterna har stora solpaneler som ofta reflekterar solljus ner mot marken.

3) En ljus meteor som råkade komma i ungefär din riktning. De brinner upp på några få sekunder.

Det kan finnas fler möjligheter men jag tror att dessa är de mest sannolika. Hade det varit en supernova hade det inte slocknat snabbt och det hade varit en sensationell nyhet som hade uppmärksammats brett. Den senaste så ljusa supernovan var troligen den som rapporterades av kinesiska astronomer år 1054 och vars rester nu är kända som Krabbnebulosan.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16