Finns det oupptäckta planeter på andra sidan solen?

2023-01-07

Tagit del av många ”fantasy stories” (på Discovery m.m.) om att det kan finnas ”osynliga planeter” skymda av solen etc. Men frågorna blir: 1. Vi har skickat sonder som nu passerat vårt planetsystem. Skulle inte de redan kunna se/titta ”på andra sidan solen”? Eller finns det rent fysiskt ”dolda vinklar” fortfarande? 2. Med alla våra mät-/detekteringstekniker, skulle det vara fysiskt möjligt att det finns oupptäckta planeter ”på andra sidan solen” i anpassade planetbanor?

Frågan ställdes 2023-01-07 av Curt, 68 år.

Tanken på en ”anti-jord” på andra sidan solen sägs vara minst 2400 år gammal och de förekommer just nu i olika ”konspirationsteorier”. Det lär ha varit den grekiske filosofen Filolaos som framförde tanken. På grund av ständigt växlande gravitationskrafter från de andra planeterna är dock inte en sådan bana möjlig, den skulle inte kunna stanna kvar utan driva iväg från det läget och troligen snabbt bli ett katastrofhot för jorden. Planeter på andra solavstånd än jordens har helt andra omloppstider enligt Keplers lagar och vi skulle snabbt upptäcka dem på natthimlen.

Vi har koll på alla större kroppar i solsystemet men det finns säkert smärre oupptäckta kroppar utanför Neptunus bana, liknande de ganska nyupptäckta omkring tusen kilometer stora Eris, Haumea och Makemake. Dessa tres omloppstider är alla flera hundra år. Man söker efter andra, bland annat genom att studera om det förekommer systematiska störningar på kända kroppars banor i solsystemet.

Jag tror inte att någon verkligen letat efter en antijord från rymdsonder, men en sådan skulle säkert ha dykt upp på bilder liknande den som Voyager 1 tog av jorden när rymdsonden var långt utanför Neptunus bana: https://en.wikipedia.org/wiki/Pale_Blue_Dot.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16