Hur stor är den största rymdsten som man känner till?

2023-01-19

Hur stor är den största rymdsten som man känner till?​

Frågan ställdes 2023-01-19 av Leif, 67 år.

Det finns flera svar på den frågan, beroende på vad som menas med ”rymdsten”.

Om vi börjar med sten- eller isrika kroppar som finns i rymden i omloppsbana kring solen, och som inte är en planet eller en måne, så är de största objekten dvärgplaneterna Pluto (2400 km diameter, 39 AE medelavstånd från solen), Eris (2300 km, 68 AE), Haumea (1600 km, 43 AE), Makemake (1400 km, 45 AE) och Ceres (940 km, 2,8 AE). (AE = astronomisk enhet = jordens medelavstånd från solen, 150 millioner kilometer.) De första fyra är transneptuner med en bana utanför Neptunus bana, den sistnämnda har en bana i huvudasteroidbältet mellan Mars och Jupiter.

Den största kroppen som inte är en dvärgplanet är transneptunen Varuna med 900 km diameter, följt av asteroiderna Vesta (525 km) och Pallas (510 km). Det finns 240 asteroider som har en diameter större än 100 km.

Källor:
Small-Body Database (SBDB) av SSD gruppen (Solar System Dynamics) vid JPL (Jet Propulsion Laboratory) i Kalifornien, https://ssd.jpl.nasa.gov/tools/sbdb_query.html
Plutos storlek bestämdes mha. observationer från rymdsonden New Horizons, Eris storlek mha. observationer från två teleskop i Chile, Haumea: 12 teleskop i Europa, Makemake: 7 teleskop i Chile och Brasilien.

Om frågan i stället handlar om den största rymdsten som har hittats på jordytan (en meteorit alltså), så är det Hobameteoriten i Namibia, en järnmeteorit som väger ungefär 60 ton.

Det finns en meteorit med ännu större massa av sammanlagt 74 ton som heter Aletai och hittades i China, men den består av flera fragment av mindre storlek (den största väger 28 ton).

Det finns 61 meteoriter med en total massa av 1 ton eller mer (dock inte alla i ett stycke). De flesta är järnmeteoriter, men det finns även några järnstenar och stenmeteoriter bland dessa, t.ex. pallasiten Brenham som hittades i USA och kondriten Jilin som föll i China, som båda har en total massa av ungefär 4 ton. Ett bra exempel på en stor järnmeteorit är Willamettemeteoriten som väger 15,5 ton och är 3 meter hög (finns att beskåda i American Museum of Natural History i New York). Andra exempel finns på Wikipediasidan ”List of largest meteorites on Earth” (på engelska).

Källa:
Meteoritical Bulletin Database av den internationella organisationen ”The Meteoritical Society”, https://www.lpi.usra.edu/meteor/

Frågan besvarades av Ulrike Heiter, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16