Finns det liv på någon annan planet?

2022-12-13

Jag undrar om det finns liv på någon annan planet än den planeten vi bor på? Jag funderar mycket över om vi människor skulle klara av att resa så långt för att få reda på om det finns flera planeter på flera mils avstånd, till och med mer. Att det finns någonting annorlunda där ute som ingen har upptäckt, eller kan upptäcka, för att syret inte är tillräckligt till denna destination, men jag undrar verkligen om det finns tecken på flera planeter utanför de planeterna vi redan har upptäckt, och om det finns flera med liv. Jag tror att de flesta människor inte kommer få svar på det, för det är nog omöjligt om man inte vill dö i rymden att utforska om det finns någon annan planet, för då har man ju inte tillräckligt med mat eller vatten för den resan. Men det jag undrar över är om man skulle kunna kolla upp i framtiden om det finns annat liv på flera olika planeter i universum.

Frågan ställdes 2022-12-13 av Ellinor, 28 år.

Frågan om liv på andra planeter är jättehet. Det finns massor med forskare som försöker ta reda på om vi är ensamma i universum. Svaret nu är att ingen vet.

Det finns fler än ett projekt där man vill försöka skicka människor till grannplaneten Mars. Svårigheterna är jättestora men man löser problemen lite i taget. Mat, vatten och luft är ju absolut nödvändigt och cirkulära kretslopp tycks vara lösningen. En annan möjlighet är att skicka allt man behöver i förväg med obemannade farkoster. Vi har redan landat utrustning på Mars men ännu finns inga spår av liv där. Mars tycks vara en död öken.

Jupiters månar Ganymedes, Callisto och Europa tycks ha enorma oceaner med jättetjock is ovanpå. Man kan spekulera om att det skulle kunna finnas liv där nere i haven. I år tänker Europeiska rymdagenturen (ESA) skicka en obemannad farkost (JUICE) dit för att lära oss mer om månarna.

Flera av mina kollegor här på avdelningen för astronomi & rymdfysik jobbar med listiga metoder för att försöka observera molekyler i atmosfärerna på planeter som snurrar runt andra stjärnor. Det ska bli spännande att se om de hittar några molekyler som man tror bara kan finnas om det finns liv på dessa planeter. Men att resa till planeter runt andra stjärnor kan vi absolut inte nu, men kanske i framtiden?

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16