Vad såg jag i Harbo?

2023-02-01

En lustig fråga kanske men såg nåtgot som jag aldrig sett här om dagen. Ett stjärnfall där jag bor. Jag bor i Harbo, 30 min norr om Uppsala. Jag stod vänd nordväst runt 21-tiden. Den var stark och den föll väldigt snabbt och det var över bara på någon sekund. Är detta något som har noterats av andra som ni vet? Vad kan detta vara?

Frågan ställdes 2023-02-01.

Det låter som du sett en typisk meteor (eller stjärnfall), ett is/gruskorn som med 10-tals km per sekund kommit in i jordens atmosfär där den förgasats och joniserat en del av sina egna och luftens atomer och molekyler vilket skapar ett kortvarigt ljusfenomen. Sådana kan man se några stycken varje natt. Vid vissa tider på året, när jorden kommer nära en komets bana, blir de flera – en så kallad meteorskur.

Det finns ett antal meteorkameror över landet som varje klar natt registrerar meteorer. De samarbetar i det svenska meteornätverket med hemsida vid Uppsala universitet: https://www.astro.uu.se/~meteor/. Med observationer från flera kameror kan man ibland räkna ut var en stor meteor (som inte helt förgasats) fallit ner på jordytan – en så kallad meteorit – och försöka finna den.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16