Vad är det som gör att solen tycks variera i storlek?

2023-03-08

Idag när jag körde bil hem från jobbet den 8 mars, 17:30 ungefär så såg solen extremt stor ut på himlen. Vad är det som gör att solen tycks variera i storlek på himlen? Att solen ser ut att få en annan form ibland ju närmare horisonten den kommer har man ju hört om men inte att solen varierar i storlek.

Frågan ställdes 2023-03-08.

Jag såg det ju inte själv men har tidigare sett solen som jag tolkar din beskrivning. Jag kan därför tänka mig att det beror på vädret. Det var antagligen tunna moln och kanske lätt snöfall bort mot horisonten. Då är inte solens konturer skarpa och molnpartiklarna (is/snö) sprider solljuset så att solen tycks svälla upp och bli en stor vit blobb utan tydlig kant.

Solens vinkelutsträckning på himlen varierar bara litegrand över året beroende på att jordens bana är aningen elliptisk, men det är inget man märker. Men som du säger ser solen ut att bli lite hoptryckt underifrån när den är nära horisonten. Det beror på att solstrålarna går en lång väg snett genom atmosfären och att atmosfären böjer ner ljusstrålarna på vägen till oss. Effekten vid horisonten är ungefär 1/2 grad – ungefär som solens diameter. Så när solen tycks ligga på horisonten är den egentligen precis under horisonten och skulle inte synas om man tog bort atmosfären.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16