Kommer det någonsin kunna bli möjligt att bo på Mars?

2023-03-29

Kommer det någonsin kunna bli möjligt att bo på Mars och varför isåfall?

Frågan ställdes 2023-03-29 av Sara, 17 år.

Jag tror visst att det är möjligt. Det finns många som arbetar med sådana projekt just nu, många fler som vill att de ska ske, många som vill besöka Mars och några som säger sig vara beredda att flytta dit för gott. Svårigheterna och kostnaderna är väldigt stora vilket beror på att säkerheten för resenärerna är så viktig. Därför tror jag att det kommer att dröja mycket längre tid än entusiasterna säger innan man skickar människor till Mars.

Mars har bara en mycket tunn atmosfär som vi inte kan andas, så människor måste ha ”rymddräkt” på sig för att röra sig utomhus. Man behöver därför säkert bygga jättestora trycksatta byggnader med ”konstgjord” luft (kanske under marken) där man kan gå i vanliga kläder och där man kan odla mat i stora mängder och kanske skogar som genererar syre. Gravitationen på marsytan är bara knappt 40% av den på jorden så man kommer att känna sig väldigt lätt när man går eller hoppar runt.

Det är mycket enklare att sända maskiner och robotar som kan göra nästan allt som människor kan till ett fantastiskt mycket lägre pris. De behöver inte äta, bara elektrisk energi som kan fås på olika sätt. De kommer att kunna skapa gruvor och ta fram nödvändiga material, reparera varandra och kanske bygga nya robotar med instruktioner från jorden som så småningom kan göra allt som vi jordbor ber dem om.

Själv tycker jag inte att det verkar särskilt meningsfullt att skicka människor till Mars. Men det finns många fantaster, några vill göra det bara därför att ingen gjort det tidigare.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16