Vad är skillnaden på mörk och ljus nebulosa?

2023-04-26

Vad är skillnaden på mörk och ljus nebulosa?

Frågan ställdes 2023-04-26 av Alice, 13 år.

En nebulosa är ett gigantiskt moln av gas och stoftpartiklar. De är mycket vanliga i spiralgalaxers skivor och vi kan se dem runt omkring oss eftersom jorden finns i vintergatans skiva.

Ljusa nebulosor kallar vi astronomer för emissionsnebulosor eftersom de lyser. De lyser därför att gasen hela tiden får ny energi på något sätt, antingen genom att en het stjärna i närheten bestrålar gasen med ultraviolett ljus eller för att gasen kolliderar med annan gas och hettas upp. Emissionsnebulosor lyser ofta mycket starkt i rött ljus från väteatomer (väte är det vanligaste atomslaget i universum), men även andra atomer och joner ger ljus av olika färger.

Mörka nebulosor, eller absorptionsnebulosor, syns därför att de skymmer bort ljus som vi annars skulle se, till exempel från bakomvarande fält av stjärnor eller emissionsnebulosor. Det är inte gasen i de mörka nebulosorna som skymmer bort ljuset utan det skyms av de ”cigarrettrökssmå” fasta stoftpartiklarna som finns i gasen. Dessa består av ämnen som lätt klumpar ihop sig och utgör mindre än en procent av molnets massa.

Alla nya stjärnor bildas i de centrala och kallaste delarna av mörka nebulosor.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16