Är det jorden som skuggar månen vid nymåne?
2023-05-06
När det är en skärva på månen som syns oavsett avtagande eller tilltagande. Det är ju nära nymåne och nymåne är ju inte jordskugga. Är det jorden som skuggar när den ser ut som C eller kommatecken? Vid halvmåne står ju månen helt på sidan om jorden så det kan ju inte vara jordskugga.
Frågan ställdes 2023-05-06 av Sabina, 51 år.
Vi ser bara ljuset från den del av månen som solen belyser och solen belyser månen från olika håll under en månad. En gång i månaden står månen mellan jorden och solen och är då nära solen på himlen. Då belyses nästan bara den sida av månen som är vänd bort från jorden. Ett par-tre dagar efter att månen passerat förbi solen så kan vi, lite efter att solen har gått ner, i väster se en månskära som vi kallar nymåne. Den kan då liknas vid en högerparentes. På motsvarande sätt kan vi ungefär en vecka tidigare, innan månen passerar solen på himlen, se en månskära i form av en vänsterparentes ett tag före soluppgången i öster. När månen står nära solen är den uppe nästan hela dagen och ibland får vi då syn på den medan det är fullt dagsljus.
Månen rör sig runt jorden på ungefär en månad och den tycks därför flytta sig en bra bit åt öster på stjärnhimlen varje dygn. Ett par veckor efter nymåne har månen rört sig ett halvt varv runt jorden. Då står jorden mellan solen och månen då kan vi hela natten se hela den sida av månen som solen lyser på. Det kallar vi fullmåne.
Vid sällsynta tillfällen passerar månen vid nymåne precis framför solen (och inte ovanför eller nedanför). Då kan man få se en så kallad solförmörkelse om man befinner sig på precis rätt plats på jorden. På motsvarande sätt kan månen vid fullmåne ibland passera genom jordens skugga. Den blir då mörkare och rödfärgad vilket vi kallar för en månförmörkelse.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.