Kan en meteor "studsa" på atmosfären?
2016-03-15
Skulle det kunna förekomma, eller har det till och observerats, att en meteor ”studsar” på atmosfären?
Frågan ställdes 2016-03-15.
Ja, det händer ibland att en rymdsten ”studsar” på atmosfären. Det kräver att infallsvinkeln är väldigt platt. Ett fint exempel på detta hände 2012, då en rymdsten först skapade en meteor över Irland, för att sedan runda jorden en gång till. Mer om detta finns i artikeln Big Meteoroid Boomerangs Around Earth i tidskriften ”Sky and Telescope”.
Notera dock att slutsatsen att händelserna över Irland och Kanada hänger ihop ifrågasätts längre ner i samma artikel. Däremot kan inte rymdstenen ha lämnat jordens gravitationsfält igen eftersom den bromsades efter första passagen genom atmosfären, så någonstans har den kommit ner igen. Jag driver ett projekt för att kartlägga meteorer, och under det senaste året har jag vid två tillfällen träffat på att en meteor nuddade atmosfären. Även här är det möjligt att en del av stenen studsade upp mot rymden igen. Här finns länkar till dessa två händelser i:
Swedish Allsky Meteor Network
Norsk meteornettverk
Som du kan se från figurerna som visar höjdprofilen är meteorens bana inte rak, men böjd. Eftersom figuren visar höjd över jordens yta beror merparten av kurvan på jordens krökning. För den meteoren från den 22 november ifjol finns även en Google-Earth-fil, som visar infallsbanan i tre dimensioner. Därifrån framgår det också väldigt tydligt att meteoren åkte ”uppåt” genom atmosfären – om man förlänger banan rakt så når den aldrig ner mot jordytan. Mer information om det svenska meteorprojektet hittar du i meteorwikin Swedish Allsky Meteor Network.
Frågan besvarades av Eric Stempels, forskare vid avdelningen för astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.