Varför rör sig norrsken?

2016-06-16

Varför rör sig ett norrsken?

Frågan ställdes 2016-05-16 av Anna, 13 år.

Norrsken skapas när en naturlig elektronkanon i rymden skjuter elektroner ner mot atmosfären så att atmosfären lyser. Norrskenet rör sig eftersom elektronkanonen rör sig.

Energin till norrsken kommer med solvinden, en vind med magnetfält och laddade partiklar från solytan som tar ett par, tre dagar att nå jorden. Vinden träffar inte jorden direkt, utan jordens magnetfält högt ovanför atmosfären. En del av energin kan koncentreras och styras av jordens magnetfält och bilda en elektronkanon på några tusen kilometers höjd. Elektronerna från rymden träffar atmosfären på en höjd av hundra, upp till några hundra, kilometers höjd, och gör att atmosfären lyser. Vi vet på ett ungefär hur naturen bygger upp elektronkanonen, men ingen kan i detalj säga när det blir norrsken eller exakt hur det kommer att se ut. Det vore faktiskt mycket märkligare om norrsken var alldeles stilla.

Norrsken fungerar ungefär som en gammaldags tjock-TV. Där finns på baksidan en elektronkanon (men den är ju byggd på en fabrik) och en bildskärm (som motsvarar atmosfären). Det är också ungefär samma elektriska spänning i en gammal TV som i ett rejält norrsken, några tusen volt. Dock, personligen föredrar jag norrsken framför många TV-program.

Frågan besvarades av Mats André, professor i rymdfysik vid institutet för rymdfysik.

Senast uppdaterad: 2021-08-16