Hur förändras solens upp- och nedgång över tid?

2018-01-02

Enligt Tidens Kalender 1944 så gick solen upp kl 08.48 och ned kl 14.56. Enligt tidningen Barometern, Kalmar gick solen upp kl 08.32 och ned 15.27. Det betyder att dagen är hela 47 minuter längre idag än 1944!? Hur kan det komma sig? Det borde betyda att jordens läge i förhållande till solen har förskjutits i tid mot sommar. Jag trodde att den förändringen – visserligen finns  men inte att den var så stor som 47 minuter på 73 år.

Frågan ställdes 2018-01-02 av Ronny, 73 år.

Solens uppgång och nedgång beror ju både på datum och ort. Därför misstänker jag att tidsangivelserna gäller olika orter och/eller olika datum. Tiderna för Tidens Kalender kan t.ex. gälla Stockholm omkring 1 januari. Kalmar ligger en bra bit söder om Stockholm och har därför mer dagsljus på vintern vilket tycks bekräftas (om det gäller samma datum). Det stämmer att jordaxelns riktning i rymden förskjuts långsamt med tiden och att vi därför får justera tiderna för upp- och nedgång. Det är bland annat därför man har lagt in en skottsekund med några års mellanrum. Numer har man dock beslutat sig för att upphöra med detta eftersom det krånglar till det för olika delar av samhället där exakt tid är viktigt. Nu låter man atomuren bestämma tiden och anpassar beräkningarna av upp- och nedgång efter detta. Skottår och skottdag kommer dock att finnas kvar även fortsättningsvis, ett helt dygn har vi enklare att kompensera för – vår kalender har ju ändå olika långa månader.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16