Kommer solen att slockna?

2018-01-29

Kommer solen någon gång att slockna? I så fall när skulle det kunna ske? Kommer det att påverka de andra planeterna än jorden/Tellus eftersom att vi redan vet att allt och alla på jorden kommer att dö. Det vill säga Saturnus, Jupiter, Venus och så vidare.

Frågan ställdes 2018-01-29 av Alba, 13 år.

Ja, solen kommer att få slut på ”bränsle” och långsamt slockna om många tusen miljoner år. Men innan dess, om cirka femtusen miljoner år kommer den att svälla upp och bli en röd superjättestjärna, så stor att Merkurius, Venus och antagligen också jorden kommer att slukas. Detta vet vi genom att vi ser superjättestjärnor och blivande superjättestjärnor som från början var lika solen. Vi vet inte precis hur stor solen blir, kanske kommer även Mars att slukas. Vi får väl hoppas att jordinnevånarna (som då säkert inte ser ut som vi längre) kan flytta längre ut i solsystemet när det börjar bli för hett här.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16