Varför blir månen röd för oss?

2018-01-30

Varför blir månen röd för oss men självaste månen blir inte det? Och vad är skillnaden mellan månförmörkelse och solförmörkelse? Och hur kommer det sig att solförmörkelse är farligt?

Frågan ställdes 2018-01-30 av Tua, 16 år.

En solförmörkelse kallar vi det när månen står precis mellan solen och oss på jorden – det vill säga vid ”extrem” nymåne. Då kastar månen en liten skugga på jordytan (månen är ju mindre än jorden). Det brukar ske cirka två gånger om året men är bara synligt där den lilla skuggan drar fram. Därför ser vi sällan detta i Sverige.

Månen går ju runt jorden och lika ofta (eller litet oftare) kastar jorden sin stora skugga på månen. Det kallar vi en månförmörkelse. Det kan bara ske vid fullmåne och när månen då är skuggad syns detta från hela jordens nattsida. Så en månförmörkelse kan vi se i Sverige ungefär 1-2 gånger om året (om det inte är mulet). Jorden har ju sin atmosfär som har två effekter på solljuset: Dels släpper den lättast igenom rött ljus – därför blir våra solnedgångar vackert brandgula. Och dels böjer den ”ner” det rödfärgade ljuset lite grann så att det når månen. Det är därför som månen blir röd när vi ser en månförmörkelse.

Om en ”månbo” tittade på jorden när vi hade en månförmörkelse (fast månbon skulle kalla det för en solförmörkelse förstås) så skulle jorden se ut som en mörk skiva med en vacker brandgul eller röd ring runt kanten (på en svart himmel – månen har ingen atmosfär och ingen ljus himmel).

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16