Vad händer med ett svart hål om energin tar slut?

2018-08-30

Vad händer med ett svart hål om energin tar slut?

Frågan ställdes 2018-08-30 av Mijo, 4 år.

Nu växer alla svarta hål som vi känner till i universum så de blir hela tiden tyngre. Det gör de eftersom de samlar på sig gas från rymden omkring sig. Men om gasen tar slut runt omkring dem så slutar de att växa. Detta kanske kommer att hända väldigt långt fram i tiden om universum fortsätter att växa och glesas ut som det ser ut att göra nu. I så fall tror de flesta fysiker att hålen kommer att börja krympa, mycket långsamt i början och till sist explodera i en jättesmäll.

Den som räknade ut att svarta hål kan krympa var den väldigt berömde brittiske fysikern Stephen Hawking (som dog i mars i år). De krymper med en process som låter väldigt konstig om man inte känner till kvantfysik. Hela tiden i universum, även ”i tomma rymden”, skapas spontant par av partiklar som nästan omedelbart försvinner igen. När detta sker precis utanför ”händelsehorisonten” (vi kan säga kanten) på ett svart hål så kan den ena partikeln åka in i hålet och den andra fara iväg ut i universum – så de försvinner inte som de borde. Men energin till de båda partiklarna kommer från det svarta hålets gravitationsfält vilket gör att hålet blir pyttelite lättare. Så det svarta hålet tar tillbaks den ena hälften av det partikelpar det skapat och den andra hälften lämnar hålet. De partiklar som far iväg kallar vi för Hawkingstrålning. Ju mindre det svarta hålet blir desto starkare blir Hawkingstrålningen och till slut så blir det som en explosion när det svarta hålet ”tar slut”. Vi vet dock inte om det kanske blir en pytteliten rest kvar av det svarta hålet till slut.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16