Är det möjligt att skjuta ett kanonskott till månen?

2019-11-23

Jag har läst Från jorden till månen av Jules Verne och undrar om det är möjligt att skjuta ett kanonskott till månen och hur snabbt skulle det behöva gå?

Frågan ställdes 2019-11-23 av Edvin, 14 år.

Det skulle i princip kunna gå men man skulle nog inte överleva accelerationen och hettan.

Om jorden inte hade någon atmosfär skulle man behöva skjutas ut från jordytan med en begynnelsefart av omkring 11200 m/s (40300 km/tim) för att helt lämna jordens gravitationsfält – litet långsammare om man ”bara” ska till månen. Men vi har ju också en atmosfär runt jorden som ger ett stort luftmotstånd och hettar upp kanonkulan väldigt mycket om den rör sig så fort. Om vi struntar i luftmotståndet och antar att du klarar en acceleration av 10 g så måste kanonen vara 60 km lång för att du ska överleva starten. Nästa problem blir då hur du ska bromsa in mjukt för att klara månlandningen.

Det finns entusiaster som funderar på hur man skulle kunna skjuta ut satelliter eller material i omloppsbana med kanon: https://en.wikipedia.org/wiki/Space gun

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16