Kan Megrez redan ha slocknat?

2019-12-06

Kan Megrez redan ha slocknat, men lyser för oss ändå eftersom ljuset har färdats så lång tid tills det når oss. Kan man förutse om den redan slocknat? Jag vet att Megrez lyser svagast av alla sju stjärnor i Karlavagnen. Men tycker mig se att Megrez lyser väldigt svagt, blinkar och liksom ”fladdrar” sen i somras. Det har jag inte sett tidigare på de tio år jag bott här.

Frågan ställdes 2019-12-06 av Gisela, 52 år.

Ja, i princip skulle den kunna ha ”slocknat” eftersom det tar ca 50 år för ljuset därifrån att nå oss.

Men detta är väldigt osannolikt. Megrez är en dvärgstjärna av typ A som (liksom solen) omvandlar väte till helium i sitt centrum. Den har en massa som är ca 3-4 gånger större än solens och bör vara ungefär lika ljusstark som nu i några hundra miljoner år till innan den i slutet av sin utveckling börjar svälla upp och bli en mycket ljusare röd jättestjärna. Men både solen och Megrez rör sig i vintergatan och Megrez avlägsnar sig nu från solen. Detta gör att den MYCKET LÅNGSAMT kommer att se ljussvagare ut i framtiden. Detta går dock så sakta att vi inte kan se denna lilla förändring under en människas livstid.

Den effekt du upplever är förmodligen att jordatmosfärens egenskaper och månfasen ändras från dag till dag. Även när det inte finns några moln och månen är nere så påverkar luftlagrens temperaturer och rörelser hur ljusa vi upplever punktformiga ljuskällor såsom avlägsna stjärnor. När luftlagren ovanför oss är väldigt stilla (liten luftoro eller ”bra seeing” på svengelska) så ser vi fler ljussvaga stjärnor. Vid sämre seeing så blir de ljussvaga stjärnorna svårare att se. Du har säkert lagt märke till att stjärnorna ser klarare och stadigare ut under vissa nätter?

Månfasen är också viktig. När vi har fullmåne är himlen inte riktigt lika mörk som när det är nymåne och kontrasten mellan himlen och en ljussvag stjärna blir mindre. På dagen när solen är uppe ser vi ju inga (andra) stjärnor alls därför att luften sprider solljus åt alla håll – mest det blåa ljuset – och dränker stjärnljuset.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16